Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Pszichokinézisről

Pszichokinézis


 

 

 

 

A pszichokinézis tulajdonképpen egy görög szó, mely a psycho-lélek és kinesis-mozgás szóból származik. A szó szoros értelmében pedig "elme-mozgalom" -nak nevezik.
Ez tulajdonképpen az elme hatása egy olyan testi rendszeren, amit teljesen nem magyarázhat meg egy ismert testi energia közvetítése. Főleg a parapszichológia kutatja ennek létrejöttét.
A legtöbb tudós úgy véli, hogy a létezése a pszichokinézisnek nem meggyőzően bizonyított.
A telekinézist 1890-ben alkotta meg
Alexander N. Aksakof. 1914-ben pedig a pszichokinézist Henry Holt, aki könyvet is kiadott erőől barátja, J.B. Rhine parapszichológus segítségével. Ők az elmével hozták ezt kapcsolatba.
A telekinézis egy nagyon megfogalmazott tény volt, amiről úgy vélték, hogy a tárgyak mozgatását szellemek (csínytalan), vagy démonok, vagy pedig angyalok végzik.
Az emberek idővel nagyobb forrásokat szereztek ebből a témából. Később kezdték azt vélni, hogy ez létrejöhet spiritizmus mellett, egy sötét séance szoba nélkül is.
Néhány korai kutató, aki pszichokinézist tanult, feltételezte, hogy az emberi testben van egy folyadék, egy úgynevezett
"psychode", tehát pszichikai erő, mely létrehozta ezt. Ezt a nézetet tartotta Camille Flammarionés William Crookes, de ezt megcáfolta Hereward Carrington, ki rámutatott arra, hogy a folyadék létezését feltételezték, de soha nem fedezték fel.
Ahogy a kutatás belépett a modern korszakba,  tisztává vált a pszichokinézis és telekinézis közti különbség. Az Oxford meghatározta, hogy a pszichokinézis a tárgyak helyváltoztatására utal, míg a telekinézis csak a mozgást írja le.
A tárgyak spontán mozgását a parapszichológusok szintén ennek nyilvánítják, mivel sok ember számolt be ilyen furcsa jelenségekről, melyet legfőképpen a tudatalatti elme hatásának nyilvánítottak. A poltergeist esetben történő karcolásokat, tárgy mozgásokat is ilyen szempontból vizsgálták.
Az 1980-as években kialakult egy kultúrális hóbort a PK által, ahol a csoportos emberek vezettek rituálékat, énekeket, hogy kialakítsák a fémhajlítást.
Biztatták őket, hogy kiabáljanak, sikítsanak az evőeszköznél, amit magukkal vittek, kialakítva egy zavaros légkört. Több ezer ember vett részt ezen, kik állították, hogy sikerült természetfeletti erővel elhajíltani a kanalat.

A mágusok némi trükkel ügyenes létrehozták ezeket (levitáció, kanálhajlítás, teleportálás, tárgy mozgatása). Robert Todd szerint nagyon sok amatőr tudja ezeket szimulálni. A fémtárgyak, mint például az evőeszköz, a mai világban nagy technika által lehetnek
hajlítottak.

Vannak különböző írások, legendák, miszerint a pszichokinézis már az ókori világban megtalálható volt a vallásban, mitológiában.  Az indiai epikus Mahabharatában, Shakuni, a kockákkal mutatta meg hatalmát. A mitológiai lények és boszorkányok szintén használtak ilyen képességet, levitációkat.