Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Zener-kártyák

Zener-kártyák

 

 

 

 

 


A Zener kártyákat egy pszichológus, Karl Zener hozta létre az ESP, és tisztánlátás megvizsgálása miatt az 1930-as években. Kollégájával, JB Rhine parapszichológussal gyakran végeztek ennek kapcsán kísérleteket. A kártyákat direkt összekeverték, majd felmutatták úgy, hogy a másik nem láthatta a lapokat. Találgatni nagyon nem lehetett, és ezzel a módszerrel kevés esélye volt sok embernek a helyes találatra.A Zener kártya 25 lapból álló csomag. Minden kártyáján más minta van.
Amikor a Zener kártyákat elkezdték használni, akkor vékony, fehér papírt mutattak fel. Ez miatt gyakran lehetett látni a mintákat a kártyán az átlátszóság miatt.
Ezért kidolgoztak egy olyan tervet, hogy a lapok nem lesznek átlátszóak, és alaposan összekeverik, mert ha sorrendben mutatnák fel õket, akkor könnyû lenne tudni, milyen jel van rajtuk.

Dr. Rhine gyakran használt ESP tesztelésére Zener-kártyacsomagot. Találomra kihúzott egy kártyát és megkérte az alanyt, akinek az ESP-jét vizsgálták, hogy találja ki, melyiket húzta. Ahhoz, hogy a kísérlet sikeres legyen, bizonyítania kellett, hogy az alanyok többször jelölték meg a céltárgynak nevezett kártyát. A kísérletek nagyon sok ember figyelmét felkeltették. Azok a tudósok, kik szintén próbáltak ezekkel kísérletezni, sikertelenül jártak.