Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Fox nővérek

A Fox nõvérek

 

 

 

 

 

 

 

A Fox nõvérek fontos szerepet játszottak a spiritizmus létrehozásában. Hárman voltak nõvérek: Leah, Maggie, Kate. Mindannyiuk élvezte az elért sikereket, melyeket az évek során szedtek össze.
Mr. Michael Weekman lakott abban a házban, amit õk vettek meg Hydesville-ben. Nem tudta kideríteni, hogy mi okozta a házában a folyamatos dübörgéseket. Ehelyett eladta a házát nekik. Mr. és Mrs. Fox két fiatalabb nõvérével költözött oda. Õk is hallani kezdték a zajokat: puffanásokat, reccsenéseket, csattanásokat, kopogásokat. Margaretta és Catherine annyira féltek, hogy már saját szobájukban nem, így szüleik hálószobájában aludtak mindig. Egy este, mikor a család együtt volt Catherine hirtelen felkiáltott: ,,Mr. Splitfoot, tegye, amit én!" . A lány így emlegette az ott tartózkodó ördögöt: Mr. Splitfoot.
Késõbb kitalálták, hogy kopogó hangokat fognak kelteni a házban és kérik az ördögöt, hogy kopogjon annyit vissza, amennyit õk.
Mrs. Fox végül arra szólította fel, hogy kopogja le gyerekei életkorát, amit rendkívûl pontosan meg is tett. Legvégül hármat kopogott. Ebbõl kiderült, hogy volt ugyanis egy fiatal gyereke, aki három éves korában hunyt el. Ezek után már meggyõzõdtek arról, hogy szellem van a házukban. Kódolt alakítottak ki és a válaszokból meg tudták, hogy egy Charles nevû kereskedõ lakott ott és az õ szelleme kísért a házban. A kísértetrõl szóló hírek elterjedtek az egész faluban. A kopogások mindenhová követték õket. Rochester városába is, ahová elköltöztek. A házat egyre több ember látogatta. Fõleg médiumok, kik séancét rendeztek ott. 1850-ben New York városából vonzottak embereket. Ráadásul sok olyan ember akadt, ki utánozni próbálta õket és azt állította, hogy képes a szellemekkel beszélni. A társadalomban a lányok népszerûséségét Horace Greeley tette lehetõvé, ki védelmezõjük is lett.
Margaret 1889-ben azonban egy közönség elõtt a következõt vallotta, mely sikereik végét jelentette, s amelytõl mindenki meglepõdött:
,,Szemfényvesztés. A spiritzmus csalás! Semmi nem igaz belõle!"
Bevallotta, hogy õ és nõvérei adták a furcsa hangokat a lábujjízületeik ropogtatása révén. Felállt egy asztalra és be is bizonyította ezt. Visszhangzott a terem a koppantásoktól.
Öt éven belül a nõvéreket mind
enki cserben hagyta a hazugságaik miatt, és végül szegénységben haltak meg.

 

Glitter Photos