Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

EVP-ről

Electric Voice Phenomena - EVP hangfelvétel 

 

 

Az elektronikus hangjelenségek olyan felvételek, amelyen látszólagosan emberi hang hallható, de mégis eltér. Az a folyamat, aminek révén a halottak hang és kép útján kommunikálnak az élõkkel, a modern elektronikus eszközök, statikus és fehér zaján keresztül. Vagyis az elektromos készülékek (videó, magnó, CD-lejátszó) búgó, sistergõ alapzaján keresztül
egyesek képesek emberi beszédet kihallani. Képzelje el, hogy a TV-ben éppen vége van az adásnak és a "hangyák háborúját" nézi, amikor emberi hang üti meg a fülét. Ez hogyan lehetséges? Az emberi beszédhang és jelelmvonások tulajdonképpen személyiségi jegyek, amik addig kötõdnek az emberhez, míg az energia sugárzik.
A parapszichológus
Konstantin Raudive népszerûsítette.
Mivel az 1840-es években a vallási spiritiszta mozgalom kiemelkedõ lett az 1920-as években a médiumok azt állították, hogy az EVP felvételeken szellemhangokat lehet hallani. Rájöttek, hogy ezzel is kapcsolatba lehet lépni a szellemvilággal és nem csak fényképezõvel. Thoma Edison szerint sokkal nagyobb kommunikáció eszköz, mint a Quija tábla. Egy amerikai fotós Attila von Szalai próbált meg elsõnek lefényképezni szellemet, valamint EVP-vel is számtalanszor próbálkozott. Raymond Bayless-el dolgozott együtt. A felvételeken olyan hangokat hallottak, mint: ,,This is G!" ,,Merry Christmas!" ,,Happy New Year!".
Késõbb az American Society for Psychical Research-nál kaptak munkát 1959-ben. Ugyanebben az évben a filmrendezõ és svéd festõ is egyben: Friedrich Jürgenson felvette a madarak énekét. Mikor visszahallgatta a felvételt, hallotta elhunyt apja hangját és elhunyt feleségének nevét. Konstantin Raudive, ki Jürgenson-nal dolgozott 10.000 felvételt készített. Számtalan hallgatót kért meg arra, hogy értelmezzék a felvételt.
Az EVP-n kívûl más eszközt is készítettek az hangfelvétel készítésére. Ez volt a
"Frank's Box" vagy "Ghost Box".
Az elsõ EVP felvételeken rosszul állított törlés miatt hangtorlódás jött létre. Az elõzõleg felvett hangokat nem tudta teljesen törölni, így az új tartalomra az elõzõ tartalom apró százaléka is rákerült.
Ma már számos szervezetek alakultak ki az EVP felvételek vizsgálatára. A magánszemélyek részt vettek elõadásokon, vizsgálatokon, ahol megoszthatták tapasztalataikat.
A spiritiszták egy lehetséges bizonyítéknak tartják ezt, miszerint van a fizikai halál után élet!

Készítette: Halvax Tímea és Ágoston Marianna