Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Telepátiáról

Telepátia


 

 

 

A telepátia görög szó, mely jelentése: tele=távoli és pathe=érzés szavakból származik. Tulajdonképpen az információ átadását jelenti ismert érzékszervi csatornákon keresztül. A kifejezés Frederic WH Myers-hez kötődik. A tudományos konszenzus a telepátiát nem tekinti valódi jelenségnek.
A telepátia elmélete nem eltérő két pszichológiai fogalomra: a gondolati beszúrás/eltávolítás téveszmére és a pszichológiai
symbiosis-ra. Bár lehet, hogy ez a hasonlóság megmagyarázza azt, hogy néhány ember, hogyan állt elő a telepatikus elképzelésekkel. A gondolati beszúrás/eltávolítás különösen a pszichózis és skizofrénia egyik tünete.
Azok a pszichiátriai páciensek, akik hamisan tapasztalják ezt a tünetet, úgy vélik, hogy ezek nem a saját gondolatuk, hanem (démonok, idegenek, elesett angyalok) beletesznek valamit a gondolataikba, elméjükbe (gondolati beszúrás).
Néhány páciens pedig úgy érzi, mintha gondolatokat vennének ki az elméjéből vagy törölnének (gondolati eltávolítás). A pszichózis másik tüneteivel egyetemben a gondolati beszúrás téveszméit csökkenthetik különféle gyógyszerekkel.
A pszichológiai symbiosis egy kevésbé elfogadott fogalom. Ez előidézi a hitet a gyerekkel kapcsolatos korai pszichológiai tapasztalatban (legkorábbi csecsemőkor alatt), a gyerek nem tudja megkülönböztetni a saját elméjének tettét a szülőktől vett tapasztalatoktól.  Az elmének ezt a részét nevezik fejlettségnek (pszichológiai symbiosis), ami véget ér, bár felnőtt korban is megtalálják ennek a szempontját.
Tehát feltételezhető , hogy a tudattalan emlékek (gondolati beszúrás/távolítás) vezetnek a telepátia elképzeléséhez, ez által létrehozva hitet a telepátia létezésében. A pszichiáterek és klinikai pszichológusok tapasztalataik alapján támogatják azt az ötletet, hogy akik személyiségzavarban szenvednek, azok valószínűleg betáplálják magukba a telepátia fogalmát és elfogadják azt.
Esettanulmányként híres kísérletet tett Upton Sinclair a könyvében, ahol Mary Craig Kimbrough-nak, a második feleségének, a pszichés képességeit tesztelte.
Megpróbált megkétszerezni 290 képet, amit rajzolt a férje. Sinclair azt állította, hogy Mary sikeresen végrehajtotta. 155 félsikerrel és 70 kudarccal sikerült megkétszereznie közülük 65-öt. Ezeket a kíséreleteket nem laboratóriumi környezetben tették meg.
Egy másik kísérletet Harold Sherman, a felfedezővel, Hubert Wilkins-el hajtotta végre. Öt és fél hónapig tesztelték a telepátiát. Mindezt akkor tették meg, mikor
Sherman New York-ban volt és Wilkins az Arktis-ban. A kísérletük abból állt, hogy a nap végén egy gondolati képet kellett készíteniük naplóban, hogy milyenek voltak a tapasztalataik. Mikor a végén összehasonlították a két naplót, akkor hetvenöt százalékban helyesnek vélték. Ehhez eléggé lazának kellett lenniük és nyugodtan. Tipikus példa erre, hogy mind kettőjük feljegyezte, hogy a hideg idő miatt el kellett szalasztani a munkáikat, valamint barátokkal is voltak, és mind a ketten tapasztaltak fogfájást.
Telepátia a parapszichológiában:
A telepátia itt rendellenes érzéknek, vagy extrém érzékelésnek fogható fel. Ennek kísérletére, a képességek felismerésére alkalmaznak gyakran Zener-kártyákat.
A Zener-kártyáknak öt szimbóluma van, jól fedett és összekeverve mutatják fel. Nem átlátszó, mint régebben volt, hogy még csak véletlenül se lehesenn csalni.
A találgatás valószínűségére húsz százalék van. Ha a húsz százalékot nem tudja túl haladni a kísérlet alá vetett személy, akkor sajnos elbukott a telepátia tesztelésében.
William Crookes javasolt egy olyan agyi hullámelméletet, amiben azt állította, hogy lehet, hogy a telepátia az éter magasfrekvencia-rezgései miatt történik.
Crookes kijelentette, hogy lehetnek az emberi agynak olyan részei, ami képes lehet a küldő és a fogadó által létrejött elektromos sugarak hullámhosszára.
A kora 20. században a spiritzmussal hozták egy álláspontba. Azt állították, hogy a telepátiát a szellemek képesek létrehozni arra hivatkozva, hogy kölcsönhatás jön létre két tudatalatti elmében.
Néhány parapszichológus fizikailag próbálta megmagyarázni a telepátia elméletét. Úgy gondolták van testi magyarázata. Az olasz ideggyógyász Ferdinando Cazzamali azt állította,  hogy a telepatikus kommunikáció elektromágneses hullámok által jön létre. Hans Berger szerint a telepátia akkor jön létre, mikor az elektromos energia az agyban lelki erővé változik.
Az elmúlt években a parapszichológus Charles Tart elfogadta a telepátia létezését, de azt állítja, hogy nem fizikai jellegű, és nem lehet megmagyarázni bármilyen fizikai elmélettel.


Látens telepátia: A küldő és a fogadó késleltetve bár, de információt ad át.
Intuitív telepátia: Az információ átadása a múltról, jövőről és jelenről történik.
Érzelmi telepátia: Távolról érzelmek átadása. Az a folyamat, melynek során a kinesztetikus érzékelés módosult.
Szupertudatos telepátia: Hozzáfér az emberi fajok együttes bölcsességéhez.
Álom telepátia: Olyan képesség, mellyel egy személy álmában kommunikál a másikkal. A kommunikációt könnyíti a meditáció.