Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

A Borley szellem

A Borley parókia


 

 

 

 

 

1862-ben Angliában régen ez egy viktoriánus udvarház volt, mely híressé vált azzal, hogy a hely kísértetjárta. A ház rektora és családja ott szálltak meg, de különös módon 1939-ben hatalmas tûz ütött ki és 1944-ben le is rombolták ez miatt.
A nagy gótikus stílusú paplak Borley falujában állítólagos szellemjárások helye lett, ahol Ed és Lorraine Warren is megfordult már.
1929-ben ráadásul megsokszorozódtak a paranormális tevékenységek. Harry Price még könyvet is írt róla.
Az elsõ paranormális jelenségek 1863-ben kezdõdtek körülbelül, mikor a helyiek megmagyarázhatatlan léptek hallását észlelték az épületben. 1900.júlus 28-án Henry Dawson Ellis Bullnak a négy lánya kijelentette, hogy a háztól 37m-re látták egy páca szellemét szürkületnél, s mikor megpróbáltak vele beszélni, akkor váratlanul eltûnt. Nem sokkal ezután már a helyi orgonista is megerõsítette, nem csak a lakók, hogy látta a szellemet. A lakók szerint nem csak abban az idõben lehetett látni szellemeket, hanem már sokkal hamarabb. Régebbi idõkben fejetlen lovasokról (kísértet) is beszámoltak. Henry Dawson Ellis Bull meghalt 1892-ben és fiára, a Reverend Harry Bull-ra hagyta munkáját. 1928.június 9-én Henry Foyster Bull, a rektor, meghalt, és a paplak ismét megüresedett. A következõ évben, október 2-án, a tiszteletes Guy Eric Smith és felesége beköltözött a házba.
Felesége Mrs. Smith takarította ki a házat, de különös dologra bukkant. Az egyik szekrényben egy barna papírcsomagban egy nõi koponyát talált. Nem sokkal a történtek után elkezdõdtek a különös események: különös hangok, szolgáknak a csengõje, a lámpa fel és le kapcsolódása folyamatosan, ablakok bezáródása, léptek hallása.
Ezen kívül, Mrs Smith lovas kocsit látott esténként. Ezek hatására felvette a kapcsolatót a Society for Psychical Research-al (SPR).
1929.jun.10-én azonnal küldtek egy újságírót, ki cikket írt a történtekrõl: Borley titkai címen. Harry Price, a paranormális kutató könyvet írt róla, ami híres lett.
1929.jun.12-én érkezett a házba és tevékenységek sorozatának lett a szemtanúja: kövek dobálása a házba, vázák összetörése különös módon, ráadásul több szellemüzenetet kapott, és kopogásokat hallott a tükrön.  Ahogyan Harry Price távozott, ezek a jelenségek megszûntek. Késõbb Mrs. Smith gyanusította Harry-t azzal, hogy jelenléte alatt õ okozta azokat a furcsa zajokat trükkökkel.
Smith-ék végül otthagyták a házat. A következõ évben Lionel Algernon Foyster, Bulls unokatestvére, és a felesége, Marianne költöztek a házba. Nekik egy lányuk született. 1930.okt.16-án költöztek be. Lionel Foyster írt egy beszámolót az ott történt furcsa eseményekrõl. A tevékenységek ugyanazok maradtak, mint Simth-nél, csak azzal bõvült, hogy írások jelentek meg a falon és lányuk ajataja magától becsukódott és sokáig nem is lehetett kinyitni. Úgy tûnt, mintha kulcsra zárták volna. Marianne Foyster jelentett férjének egy egész sor poltergeist jelenséget, amely azt is tartalmazta, hogy az entitás kirángatta, kidobta õt az ágyból. Foyster kétszer próbált exorcizmust végezni, de eredménytelenül. Az elsõ ördögûzésekor a vállát eltalálta egy erõs, ökölméretû kõ.
A jelenségek egyre több kutatót vonzottak, kik állították, hogy a jelenségeket
Marianne Foyster okozza akaratlanul, vagy akarattal. Mrs Foyster késõbb kijelentette, hogy érezte, hogy az incidensek közül néhányat a pszichés kutatók közül az egyikkel összhangban okozott a férje, de a többi esemény eredeti természetfeletti volt. Marianne késõbb elismerte, hogy neki szexuális kapcsolata volt az albérlõvel, Frank Pearless-el, valamint kijelentette, hogy õ paranormális magyarázatot használt a kapcsolat miatt és egyéb más dolog miatt is. Ennek eredményeképpen Lionel 1935 októberében elhagyta Borleyt.
A Borley újra üres maradt, addig, amíg ki nem vette albérletbe Queen Anne Bounty. 1938 márciusban a Helen Glanville-ben (S J Glanville lánya) rendezett egy séancét Londonban. Price jelentette, hogy kapcsolatot csinált két szellemmel, amkik közül az elsõ egy fiatal apáca volt Marie Lairre.A történet szerint Marie olyan francia apáca volt, aki elhagyta a vallási parancsát és odautazott Angliába hogy összeházasodjon a Waldegrave család egyik tagjával. Ez a 17. században történt. Borley egy kastély volt. Marie állítása szerint meggyilkolták egy korábbi épület helyén a paplakban és a testét a pincében temették el. Innentõl nyilvánvalóvá váltak, hogy mit jelentenek a fali írások: ,,Marianne, kérem segítsen nekem, hogy kijussak!".
A második szellemet Sunex Amures-nek hívták. Kijelentette, hogy 1938.márc.27-én õ gyújtotta fel a parókiát. Azt mondta, hogy egy meggyilkolt ember csontjait fedeznék fel.
Február 27-én 1939-ben az új tulajdonos WH Gregson, mikor csomagolta a dobozokat ki, akkor véletlenül felborította az olajlámpát a folyosón és tûz ütött ki. A vizsgálatnál azonban kiderült, hogy a tûz hamarabb keletkezett, mint ahogy õ felborította az olajlámpát.
Miss Williams meg volt gyõzõdve arról, hogy az emeleti ablakban egy apáca alakú szellemet látott.
Végül 1943-ban csontokat találtak a pincében. Úgy vélték, hogy az egy nõé volt. A templomkertben akartak temetkezési szertartás tartani, de a plébánia megtagadta, mert úgy vélték, hogy az nem emberi csont!


 Glitter Photos