Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Spiritualizmus

Spiritualizmus
 

 

 

 

 

 

 

 

A spiritualizmus egy vallás, miszerint van élet a halál után. Az 1840-es években indult meg és csúcspontját 1920-ra érte el. 1897-ben több, mint nyolc millió követője volt. Ez egyre jobban terjedt egész Európában, s létrejöttek ez által a médiumi előadások, táborok, gyűlések, túrák. A legtöbb spiritiszta általában nő volt! Az 1880-as évekre azonban gyengülésnek indult, mivel rengeteg embert kaptak csaláson.
A spiritualizmushoz elvek kötődnek:
- Hit a szellemekkel való kommunikációban
- Meggyőződés arról, hogy van élet a halál után
- A halál után a lélek tanul, fejlődik
- Hit Istenben
- Intelligencia

Médiumok:
Ők azok, akik kommunikálnak a szellemekkel. Sokan úgy vélik, hogy a médium csak séance közben tud kapcsolatba lépni a lelkekkel. Ezen kívűl hiszik azt, hogy a szellemek egy magasabb tudással, intelligenciával rendelkeznek, illetve fejlődnek. Ez a két hit, hogy kapcsolat lehet a lelkekkel, és hogy magasabb tudással rendelkeznek létrehozott egy harmadik hitet, miszerint erkölcsi, etikai dolgok is megnyilvánulnak a szellemeknél.
A hitvallós közlemény azonban az, hogy bárki kaphat üzeneteket a túlvilágról. A médiumok kizárólag csakis tájékoztatást adnak róla.

Spiritizmus a kereszténységnél:
Jellemzője az erkölcsi gyakorlatoktól keződik. A spiritiszták nem hiszik azt, hogy egy ember élete a halál után az életbeni munkásságától függene, és ez alapján jutnak a Pokolba, vagy a Mennybe, vagy Purgatóriumba. Nekik a személyes kapcsolataik a szellemekkel nyújtják a vallásban való meggyőződést, illetve a túlvilág létezéséről vetett hit megerősítését! Különböznek a keresztényektől, kik hisznek a Pokolban, Mennyben és Purgatóriumban!
A kereszténységben így fogalmaztak erről: ,,Bár a férgek elpusztítják ezt a testet, de a testemben látom még Istent!".
Tehát kijelentették, hogy lesz feltámadás a test halála után.

Spiritizmus:
Allan Kardec a spiritizmus által rendkívűl hangsúlyozta a reinkarnációt. Arthur C. szerint a 21.sz-ban a legtöbb spiritiszta a reinkarnációra közömbösen reagált. Nagyon sokan ellenezték és kevesen támogatták ezt a felvetést. Sokan úgy vélték, hogy a spiritiszták reinkarnálódtak.

Okkult:
A spiritizmus mutat némi különbséget az okkult hatalommal szemben, mivel itt a szellemek által jutnak hatalomra az emberek. Wicca és Golden Dawn használta ezeket. Mágikus hatalmat akartak szerezni ez felhasználásával.


A spiritizmusnál először jött létre egy régió New York-ban, ami hírben meg is jelent. Ez a régió egy olyan környezet volt, ahol állították, hogy kapcsolatba léptek az angyalokkal, szellemekkel...stb!