Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Mi a Pokol?

A Pokolról!
(Mi a Pokol?)


 

 

 

 

A Pokol tulajdonképpen délszláv eredetû szó, mely sötétséget jelent. A bibliai fogalomban két kép van: seol-holtak birodalma, és a Hinnom völgyében égõ tûz.
A katolikus egyház, mikor kiadta a Katekizmust, második János Pál pápa nyilatkozott a hitrõl, miben meghatározta a Pokolt is.
A Pokol fogalmának meghatározása: Egy ember Isten közösségébõl való teljes kizárása. Illetve önkizárása, mert egy ember saját magát is kizárhatja Isten közösségébõl.
,,Minket nem tudnak egyesíteni Istennel, ha csak szabadon nem döntünk úgy, hogy mellé állunk és szeretjük Õt. De nem tudjuk szeretni Istent, ha komolyan vétkezünk ellene, a szomszédunk ellen vagy magunk ellen: Az, aki nem szeret, halálban marad. Bárki, aki utálja a testvérét, gyilkos, és a gyilkosnak nincs örök élete... ez maradandó benne. Az Úr figyelmeztet minket, hogy elbukunk, ha találkozunk a szegények szükségleteivel, a kicsikkel, akiknek hitre van szüksége és nem segítünk rajtuk. Meghalni megbánás nélkül, Isten elutasításában, halálos bûnben, a saját szabad akarat által... elutasít tõle örökre. Istennel rendelkezõ közösségbõl való végleges önkizárásnak az állama a Pokol."!

Az 1910-es katolikus enciklopédiában Joseph Hontheim azt mondta idézve, hogy a teológusok többsége elfogadja azt a tényt, miszerint a Pokol a Földön van. Az egyház errõl a kijelentésrõl nem döntött el semmit, tehát azt mondhatjuk, hogy a Pokol egy határozott hely, de azt, hogy ez hol van, nem tudjuk!
Másfelõl Hans Urs von Balthasar (1905-1988) azt mondta, hogy a Pokol nem egy tárgy, az teljes vagy üres emberi egyénû, de egy olyan lehetõség, ami nem Isten által van, de mindenesetre azok által a szabad egyének által, akik szabadon választják maguknak.
Sokan úgy vélték a múltban, hogy a Pokol egy hely, de a Biblia átvitt értelmezését figyelembe véve sokan úgy vélték, hogy a Pokol a Földön van! Mások tartják azt a véleményt, hogy a Pokol egy határozott hely, de a helyszíne ismeretlen.
Robert J Fox így írt róla:,,A Pokol egy hely, vagy az örökkévaló büntetés állama, amiben laktak azok, akiket visszautasított Isten, mert az ilyen lelkek visszautasították isten egyetlen erényét.".
1908-ban X.Pius használta egyedül az állam szót:,,A Pokol egy olyan állam, amiben a gonoszt elítélik, és amiben õket megfosztják Isten látványától, és félelmetes kínokban vannak.".
A pokol részletes speciális természetével kapcsolatban ... a katolikus egyház nem határozott meg semmit. ... Haszontalan találgatni az igaz természetét illetõen, és értelmesebb bevallani a tudatlanságunkat egy olyan kérdésben, ami nyilvánvalóan emberi megértést múl felül.

 

 

 

 

Glitter Photos