Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Az Oakland temető fekete angyal szobra

 

Az Oakland temetõ ,,Fekete Angyal" szobra


A temetõ elsõ ránézésére nagyon átlagos. A vaskapukon belül elhelyezett ,,fekete angyal" szobor, egy olyan szárnyakkal rendelkezõ szobor, amely olyan fenyegetõ, hogy képes arra, hogy bárki, aki megérinti, úgy érzi, hogy átok áldozatává vált.
Babona lehet, vagy csak félelem egy szobortól, mely nem a megszokott jótevõ angyalt ábrázolja?
Az Oakland temetõt 1843-ban adták át Iowa város lakóinak. Az évek során 40 hektárral bõvült. Eredetileg protestáns temetõ, de alapvetõen bárki eltemethetõ volt oda. A katolikus elhunytakat a másik, közeli Szent József temetõben helyezték nyugalomra.
A szomorú szobor (2,6m magas) a Feldevert család telekterületére néz. Története a 19-ik század végére nyúlik vissza.
Számtalan legenda veszi körül a sírjelzõt, mely szerint, ha nem veszi figyelembe a figyelmeztetéseket, és megérinti a fekete figurát, meg fog halni. Az átokkal kapcsolatos hit olyan erõs, hogy évtizedek óta él, és egy gyönyörû, ámde bánatos nõ emléke.
A bonyolult szobor Teresa Feldever nevéhez köthetõ (Mario Korbel szobrász segítségével állíttatta, Iowa-ba szállíttatta), aki fiatal fia és férje elvesztése miatt az õ életében megtapasztalt szomorúságot jelképezi. Férje és fia hamvait a szobor alapjába helyezték.
Az angyal, valamint egy csillogó bronz szobor hivatalosan 1912.11.21-én került helyére. Amikor Teresa 1924-ben meghalt, hamvait családtagjaihoz helyezték (a mûemléken csak a születési dátuma található meg, halálának ideje nincs feltüntetve rajta). A legenda szerint, ahol a dolgok elkezdõdtek, ott vettek fordulatot a furcsaságok. Néhány évvel halála után a fényes szobor fekete színûvé vált a szemétõl kezdve, fejét érintve, lefelé haladva. Az egykori szép szobor tekintete fenyegetõen bámult a temetõre.
Az elmúlt évek során számos elmélet alakult ki. Néhányan úgy vélték, Teresa titokban egy boszorkány volt, aki, hogy megtartson egy átkot, megváltoztatta a szobor színét. Mások szerint Teresa még életben maradt, amikor megesküdött arra, hogy halála után is hû lesz férjéhez, s, amikor ezt az ígéretet megszegte, az angyal feketévé változott és átok lett rajta.
A szobor Iowa város lakóinak kedvenc Halloween helyszínévé vált. Éjfélkor akadtak olyanok, akik összegyûltek, hogy teszteljék szerencséjüket a szobor megérintésével, vagy megcsókolásával. Az egyetlen védelem a szobor ellen az volt, ha valaki még érintetlen volt intim kapcsolatot illetõen. Nos, õk elméletileg meghaltak.
A történetek szerint egy fiatal nõ telihold idején elment a szoborhoz és megcsókolta a lábát. Hat hónap múlva meghalt. Egy másik történet egy szkeptikus emberrõl szólt, aki meglátogatta a szobrot, nem hitt a legendákban. A helyszínen életét vesztette. Még rosszabb történetek azokat az állapotos nõket érintik, akik a szobor alatt egyszerûen csak elsétáltak.
Számos paranosmális kutatót járt a környéken azzal a reménnyel, hogy megragadhassák és megmagyarázzák a szoborhoz köthetõ furcsa jelenségek sorozatát. Gyakran elõfordult, hogy hangfelvétel készítését követõen elmenekültek, mások furcsa fényjelenségeket tapasztaltak a temetõ körül.
Egy hideg téli estén azonban Devin Marble, Jael de Padro meglátogatták a kísértetjárta temetõt, azonban nem érintették meg a szobrot, nem kockáztattak. Sikerült egy hatalmas hõingadozást kivizsgálniuk a szobor körül. A vizsgálat során a szobor hõmérséklete drámai módon emelkedett a hideg téli éjszaka ellenére.

 

 

 

 

Glitter Photos