Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Beatrice Cenci története

 

Beatrice Cenci történeteBeatrice Cenci olasz nõ (1577.02.06-1599.09.11). Fiatal római nemesi származású nõ volt, aki meggyilkolta apját Francesco Cenci-t. Az azt követõ tárgyalások által legendává vált. 1599-ben lefejezés által halt meg.
Beatrice Ersilia Santacroce és gróf Francesco Cenci lányaként született. Francesco erõszakos ember volt. Mindössze hét éves volt, amikor édesanyja meghalt. Beatrice-t, bátyját, Antonina-t kolostorba küldte a ferences rendi apácák közé.
A család Rómában élt Rezzola-ban a Palazzo Cenci-ban. A nagycsaládban élt gróf Francesco Cenci második felesége is, Lucrezia Petroni is. Így a család tagjai: Beatrice, Antonina, bátyjuk az elsõ házasságból Giacomo és a második házasságból Bernardo. Tulajdonuk volt egy kastély: Rómától északkeletre a La Rocca of Petrella Salto. A legendához vezetõ történelmi részletek szerint Francesco Cenci nagyon erõszakos ember volt és gyerekeivel szemben folytonosan visszaéléseket tanúsított. Beatrice-t például megerõszakolta. Más bûncselekményekben is jeleskedett, ami miatt gyakran börtönbe vetették, de nemesi származása miatt nagyon hamar szabadlábon volt. Beatrice megpróbált lépéseket tenni, beszélt a hatóságokkal a családban történt dolgokról, de senki nem tett semmit, bár Rómában nagyon is jól ismerték, milyen az apja. Amikor Francesco megtudta, hogy Beatrice elmondott mindent, akkor testvérével Antonina-val elküldte õket Rómából, hogy  családi kastélyban éljenek tovább a La Petrella del Salto-ban. A négy testvér úgy döntött, hogy nincs más megoldás. Meg kell szabadulni valahogy apjuktól. Együtt tervelték ki annak menetét. Az elsõ tervük kudarcba fulladt. Végül, Beatrice és testvérei, valamint mostohaanyjuk is csatlakozva hozzájuk végül kalapáccsal támadtak a férfira, majd ledobták az erkélyrõl, hogy balesetnek tûnjön. Senki sem hitte azonban, hogy a halál véletlen volt.
Végül megpróbálták kideríteni, mi történt. Beatrice szerelmét (a házban dolgozott) megkínozták, aki meghalt, mielõtt bevallott volna mindent. A Cenci család négy tagját letartóztatták. Bûnösnek vélték õket és halálra ítélték. Róma közössége tudta, hogy mi történt a családban, így tiltakoztak a kivégzések ellen. 1599.09.11-én hajnalban a Sant Angelo hídra vitték õket. Giacomo-t az út során folyamatosan kínozták, végül kalapáccsal leütötték, majd Beatrice és Lucrezia kivégzésével folytatódott mindent. Az utolsó embert Bernardo-t megkímélték és gályarabszolga lett. Minden vagyonát elkobozták, ami az akkori pápa tulajdona lett.
Beatrice-t végül a Montorio-i San Pietro templomban temették el.

Beatrice Róma népének szimbólumává vált, az arrogáns arisztrokrácia ellen fellépõ jelképként. A legenda szerint halálának elõestéjén minden évben éjjel visszatér ahhoz a hídhoz, ahol kivégezték. Többen számoltak be róla azonban, hogy ott síró nõ hangját hallják, valakik látták is, hogy egy nõi alak sétál.
Halála után közvetlenül többen bizonygatták, hogy a San Clemente templomban látták õt. Ezt annak bizonyítékaként vélték, hogy meggyötört lelke soha nem találja meg a nyugalmat.
A halálát követõ 200 év után a szobor, mely õt ábrázolta tönkrement. Egy történet szerint a szobor leesett fejét katonák használták labdának. Ezt a szomorú történetet egy emléktábla õrzi, melyet 1999-ben készítettek a halálának 500-ik évfordulója alkalmából.

 

 

 

Glitter Photos

 

 

 

 

 

 

 

 


Az emléktábla szövege:
,,Innen
ahol egykor a Savella udvari börtön állt
1599.szeptember 11
Beatrice Cenci
Az akasztófa felé haladt
az igazságtalan igazságosság példaértékû áldozata
S.P.Q.R. - 1999"

 

 

 

 

 

 

 

 

Az emléktábla:

Glitter Photos