Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Xenography

Xenográfia 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy olyan jelenség, melyben egy személy transzban ír olyan nyelven egy papírra, amit soha nem tanult és nem tudhat (latin, görög....stb). Nehezebb vizsgálni, mint a xenoglossy-t. A tudósok úgy vélik, hogy elõfordulása a cryptomnesia miatt van.
Charles Richet jelentette ezt Madam-nak egy francia médiumnak, hogy egy vizsgált ügyében valaki transz közben görögül írt, amit soha nem ismert. A 19.századig egy nem dolgozó médiumnõ Helene S. tartott séancékat a barátainak. Õ hipnotizálta saját magát, glossolailát tudott és transzba esésekor arabul írt, pedig soha nem tanulta. A nõ állította, hogy neki és barátainak volt telepatikus képességük.

Cryptomnesia:
Ez egy elfeledett dolog. A már rég elfelejtett memória visszatér anélkül, hogy az adott személy emlékezne rá, és úgy véli, hogy az új dolog. Ez nem széndékosan történõ dolog.
A szót elõször a médium Helene S. ügyével kapcsolatban használta a pszichiáter, Théodore Flournoy. Szerinte ezek lappangó emlékek, amelyek elõtörnek, amiket  nagyon elcsúfított a képzelet egy tudatküszöb alatti munkája vagy az érvelés,.

Xenoglossy:
Egy paranormális jelenség, melyben egy személy képes beszélni olyan nyelven, amit soha nem tudott. Például egy személy, aki beszél svédül, közben soha nem járt Svédországban, soha nem hallott svéd beszédet (sem rádióban, sem televízióban...stb), soha nem olvasott svéd újságot. Ezt nevezzük xenoglossy-nak. A létezése ennek nem elfogadott sem a pszichológusok, sem a nyelvészek körében. Mégis Ian Stevenson rengeteget dokumentált errõl.


Rosemary esete


1931-ben egy fiatal lány Angliában kezdett beszélni egyiptomi nyelven. Õ azt állította, hogy egy babiloni hercegnõ hatása alatt van, aki 3300 évvel ezelõtt élt. Állította, hogy hallja az egyiptomi szavakat és meg is ismételte õket hangosan. Több, mint ezer nyelvi teszet készítettek róla, s több, mint ötezer kifejezést mondott egyiptomi nyelven a nõ. Ezt rögzítették és lefordították (egyiptológus vizsgálta). Többnyire egyiptomi szavak, mondatok voltak!Összesen három könyvet adtak ki az esetérõl.


Glossolalia:
Nyelveken szólás folyékonyan. Beszéd fordul elõ ennél és ritkábban írás. Egyik változata, hogy a szent nyelvet beszéli. Ezt gyakorolják a keresztény vallások. Ismeretlen nyelven való beszéd.