Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Külön téma- Dark Web

 

+18!


Dark Web
,,C:\Welcome to the Other Side! - Üdvözlöm a másik oldalon!"
Így kezdõdik és ugyanúgy végzõdik is a Dark Web címû film, melyet nem olyan rég tekintettem meg. Olvastam és videokat is néztem az internet sötét oldalával kapcsolatban, de mégis csak a fent említett film végére értettem meg, mit jelent a ,,más oldal" (világ). Nos, a Dark Web, süllyesztõbb része Deep Web, tényleg egy másik világa annak, amit ismerünk. Nem a sima böngészõ, melyet a korszerû fiatalság jól ismer és mindenféle kellemes és tudálékony dologgal gazdag, hanem mindennek az ellentéte. Amolyan a pokol bugyra dolog. De nem is szeretnék ebbe mélyebben belemenni, nem is tudnék.
Honlapomon ugyan nem akartam ezzel foglalkozni, mert nem vélem idevalónak, de mégis úgy döntöttem, mivel nagyon sok embert érdekel, teszek némi kitérõt erre és jómagam is gazdagabb leszek ezzel. Igyekeztem sokmindent összegyûjteni és átadni az olvasónak. Remélem, sikerül is. Én magam is így tudok most meg többet errõl az egészrõl, de már azok alapján, amiket láttam, olvastam: borzalmas, de ez még csak nem is kifejezés rá.
Nézzük akkor, mi is ez a sötét oldala az internetnek!? Mik azok a misztikus csomagok és miért érdekelhet ez bárkit is?

Ami, elsõsorban is úgy vélem, a sötét oldal felé nyitotta az emberek kíváncsiságát, szerintem  az egy régi video lehet, ami nagyon elterjedt még régebben. Én nem láttam ugyan, de elvileg abban a videoban egy talán sátánista szekta tagjai imát mondanak gondolom én démonnak, vagy magának Sátánnak, de valakivel azonban végeznek. Ismerõsöktõl is hallottam errõl, akik látták, én nem néztem meg. De, nem árt tudni, hogy van már ilyen is. Hogy a brutális dolgot elkövetõket elkapták-e, nincs információ. 
Térjünk akkor mégis a lényegre.
A Dark Web ugyan a Deep Web része, de mégis különbözik a kettõ egymástól. Olyan ez, mintha lépcsõfokokon mennénk lefelé. A ,,Dark" amolyan középszintet foglal el, mivel a sötétebbnél már csak sötétebb lehet, amely a legmélyebbre vezet. A kezdeti lépcsõfok pedig valahogy onnan kezdõdik, hogy valaki rálép az ösvényére ennek, tehát olyan szintû az érdeklõdés, hogy hajlandó is belekukkantani.
Glitter Photos


A Dark Web közé tartoznak kisebb hálózatok. Ezeket nyilvános szervezetek, magánszemélyek mûködtetik. A sötét oldalas felhasználók jellege miatt, ezek Clearnet néven hivatkoznak. A Dark Net weboldalak nem minden hálózatról érhetõek el. Csupán olyanokról, mint például: Tor, I2P...stb. Mégis a kettõ közül maga a Tor böngészõ és annak webhelyei azok, melyek leginkább használtak a Dark Net követõi részére. A Tor böngészõ maga az internethez való anonim hozzáférést biztosítja, míg az I2P a weboldalak névtelen tárolását teszi lehetõvé.
Így a ,,darknet" felhasználók dolgai (azonosítóik, helyszín...stb) titkos marad, nyomon nem követhetõ. A titkosítási technologia, mellyel a ,,darknet" rendelkezik, a felhasználók adatait továbbítja egy köztes kiszolgálón keresztül, ami megvédi az adatokat. A továbbított információt a rendszernek egy késõbbi csomópontja dekódolja és így tovább. Ez teszi lehetõvé a biztonságot a felhasználók számára.
Ez teszi lehetõvé azt is, hogy a ,,darknet"-es felhasználók közti kapcsolat is titkosított (a felhasználók beszélgethetnek, megoszthatnak fájlokat egymással teljesen bizalmasan).

 

 

 


Mi található meg a Darknet-en?


Minden, ami nem egy normális internetes böngészõben található meg és nem is illik bele. Nem mindennapi dolgok, olyanok, mellyel az ember még álmában is, aligha találkozhat (pl. pedofilia, hamisítások, kínzások, vásárlási lehetõségek és kereskedelem...stb). A vásárlási lehetõségek alatt nem antik régiségeket kell érteni, vagy egy szép játékboltot, hanem a mélységnek a mélységét.

2014-ben Gareth Owen készített egy tanulmányt, és abban leírta, hogy a Tor böngészõben a leggyakrabban felvitt tartalom a gyermekpornográfia volt. Ez mellett helyet kapott még a politikai vitaforum is. Ugyanakkor, még gyakoribb az úgynevezett ,,Bitcoin"-hoz tartozó dolgok. Ez a csaláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat foglalja magába (pl. postai szolgálatás).
Ezzel szemben 2017-ben Roger D. (Tor Project alapító) kijelentette, hogy a Facebook a legnagyobb rejtett szolgáltatás és a Dark Web csak a Tor hálózat 3%-át teszi ki.
A londoni King's College kutatói pedig 2016-ban egy tanulmányban összefoglalták  a tartalmi kategoriákat, melyek közül kiemelkedõ a ,,.onion" és a botnetek.
Mi az a ,,.onion"? Az onion, vagyis hagyma egy tartománygazda utótag. Olyan, mint amit általánosságban használunk (.com/.de/.hu..stb) csak ez attól eltér. Ez egy úgynevezett oldal meghatározott jelzõje, egy névtelen és rejtett szolgáltatást jelöl meg. Azonban nem lehet rajta egyszerûen keresni. Annál sokkal bonyolultabb. Miért is? Általában ezek számokat foglalnak magukba. Ahogyan a Dark Web címû film is mutatja, amikor az illetõk, kik között zajlik egy verbális, és egy nem verbálisnak tekinthetõ kommunikáció. A túloldalon lévõ személy tehát ismeretlen, ott észrevehetõ, hogy többnyire, mikor rákeres valamire, számokat is használ (megjelenik szöveg is), mint címet, vagy átlagos kulcsszavakat, mellyel megpróbálunk eljutni a keresõsávban valahova. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy az írás gyorsasága, a keresések, melyekkel pillanatok alatt, sõt fél másodperc alatt képes egy videot szeme elé tárni a nézõnek, nagyon alapos kidolgozottsággal van elkészítve, profi módon a filmben. Látható, hogy a film, amit tud, mindent igyekszik kellõen átadni, felvázolni azt, mirõl is van szó a nézõ részére.  Visszatérve, a számokkal való keresés célja egyszerû: az információt szolgáltató és információt felhasználó személyt nehezebb nyomon követni.

Nagyon sokan aggódnak, hogy a Dark Web növeli a bûnözést. Véleményem szerint nem alaptalanul.

 

 

 

A Dark Web elterjedése dióhéjban (egy kis történelem):
-1969: A Los Angeles-i Egyetem egyik hallgatója Charley K. az elsõ üzenetet írta meg az ARPANET (tudományos intézetek között kialakított számítógépes hálózat) által összekapcsolt számítógépek között. Néhány éven belül ez mellett számos titkosított hálózat jelent meg: Dark Web.
-1980: A modern web születése. Az illegális adatok tárolásának problémája nagy. -1990-es évek: A Dark Web tevékenysége növekszik. Az internet fõáramkörbe kerül, a fájltömörítés elõrehaladása.
-2000: Ian C. szoftverfejlesztõ. Kiad egy forradalmian új szoftvert. Freenet. Névtelen átjárást biztosítja a web sötétebb helyeire. New York Times Magazinnak azt mondta: ,,A Freenet közel tökéletes." Ugyanebben az évben kibocsátják az Onion Router korai verzióját a Naval Research kutatói.
-2001: Kialakult a Deep Web kifejezés.
-2005: Filmek megosztása. A medianet közel félmillió filmet oszt meg naponta. Virágzó sávszélesség jellemzõ ebben az évben.
-2009: Megjelenik egy ember, aki magát csak Satoshi N.-nak nevezi. Ide köthetõ a Bitcoin. Anonimitása ennek pedig eszköz volt a csalásokra.
-2010: Becslések szerint ekkora a ,,darknet" ,,otthona lett közel 50.000 szélsõséges webhelynek és forumoknak".
-2011: Selyemút nevû illegális piac.
-2013: Az ír hatóság letartóztatta Eric E. M.-t. Elfogásával a darknet hálózata sorban leállt.

Valószínûleg ezeknek a felfedezõknek nem az volt a céljuk, hogy létrejöjjön a Dark Web (borzalmas forma). Talán nem is gondolták. Nyilván szerettek volna egy áttörõ dologgal elõállni, mely sokak számára jó és hasznos. A könyvek mellett például ma a fiatalságnak az internet is sokat segít tanulásban, ez mellett számos olyan játék is van, mely kikapcsolódást jelent.Elsõsorban is, ki készíthette a Dark Webet és milyen célból?
Mielõtt tovább haladnék, leszögezném, hogy nem tudni ki készítette, de vannak találgatások arra vonatkozólag, miért.

 

 

 

 


Ki készítette a Dark Webet, miért?


Próbáltam utánanézni, de semmit sem találtam. A készítõje ismeretlen. Azonban van néhány vélemény ezzel kapcsolatban és nagyon sok helyen foglalkoznak az interneten ezzel a kérdéssel, vagyis ez azt mutatja, nagyon sok embert érdekel, de fõként a ,,miért" része, ahogy észrevettem.
A következõket idézem:
,,A kérdés: ,,Vajon ki készítette a Dark Webet és miért?"
Nagyon érdekes és megoszló válaszokra bukkantam az interneten. Ezek közül szeretnék párat leírni:
1. ,,Senki sem készítette a dark webet. Akkor kezdõdött, amikor valaki olyan webhelyet készített, amelynek tartalmát a web nem találta törvényesnek. Másrészt a mélyebb hálózat akkor indult, mikor valaki illegális tartalmú webhelyet készített."
Megjegyzésem: Akkor csak készítenie kellett valakinek.
2. ,,A Dark Webet azért hozták létre, hogy lehetõvé tegye az illegális tevékenységeket."
Megjegyzésem: Az ok már meg van.

 

 

 

 

 


A fiatalok kíváncsísága: Dark Web
Honnan lehet tudni, ha egy még szinte gyermek a veszélyes felé evez?
Elsõsorban is, ehhez elsõként alapos ismeret, önálló kutatás szükséges. Gyanús, ha ismeretlen program van a számítógépen; az is, ha a böngészõ elõzményei állandóan törölve vannak, ami esetleg az elõtt nem volt jellemzõ; de az is, ha furcsa flash meghajtó van. Ezeket nem árt megnézni, hogy mit is takarnak.
Viselkedési jelek: a napi rutin változásai (stressz, rossz alvás...); titoktartás; nem megbízható emberi körök; az online tevékenység folytonos eltüntetése interneten; csomagok ismeretlenektõl.

Veszélyes a Darknet? Igen. Összességében a pók szövi hálóját, az ártatlanok pedig belegabalyodnak egy ilyenbe. Talán így tudnám ezt összefoglalni. Az emberek kíváncsisága nagy, fõleg a fiataloké. Azonban, ezekbe nem szabad elmélyülni.
Elsõsorban is, senki nincs egyedül, Isten van és mindörökké lesz; emberek vannak, kapcsolatok lesznek; másrészt a bûn útja a bûn azé pedig a nem létezés. Nem árt tudni, hogy van ilyen, de el kell kerülni minden rosszat.


,,Egyenest elõre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása. Egyengess sima utat lábadnak, legyenek biztosak mind útjaid. Se jobbra se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol magad."  (Példabeszédek Könyve 4,25-27)

 

 

 

Miért veszélyes ez fõként gyerekekre tekintve? 

Az anonimitás miatt nehezebb az esetek vizsgálása (pl:bántalmazás). Másrészt a fiatal olyan tartalmakhoz fér hozzá, amely normális körülmények közt elérhetetlen, s, amitõl minden szülõ óvni szeretné felnövõ gyermekét.
Fontos a fiatalnál, hogy felismerje, mint veszély, tájékoztatni a Dark Web veszélyeirõl. Ugyanígy megbízható felügyelet használata (csak egy pl: Pumpic...stb)

(Érdekesség: A Dark Webet igyekeznek ellenõrizni. Egy 2011-es és 2012-es évi felülvizsgálat azt mutatta ki, hogy a segítõk (külföldön egy ún. C.E.O.P.) tevékenysége révén kb. 400 fiatalnak segítettek. Ez 192 gyanúsított letartóztatását jelentette.)

 

 

Végül pedig nézzünk meg még valamit:Darknetes játékok1. Kirakós játékok
A Darknet tartalmaz játékokat, ezek közül a három legismertebbet fogom leírni, mely után utána tudtam nézni az interneten: a kirakós, ami a Sad Satan és valamilyen kórházas mellett nekem is felkeltette az érdeklõdésem, mi lehet.
A kirakós játékról semmit nem találtam, azt azonban igen, hogy milyen célt szolgál: nem mást, mint nyomot. Összefoglalva: Véleményem szerint játékba sûrített rejtett kis szolgáltatás annak érdekében, hogy a felhasználó talán személyazonosságát(?) nyomon kövessék. Nos, ez elképzelhetõ, pláne meg az internet sötét oldalán.

2. Sad Satan: A játék linkjét egy ,,ZK" néven ismert felhasználó kezdte terjeszteni.A játék alkotójával kapcsolatban találgatni lehet.
A játék némely állítások szerint démonikus. Egyes szakaszokon különbözõ rémísztõ hangok vannak és képek jelennek meg, amivel a készítõ útbaigazítja a játékost, merre járt már. Magát az egészet végig vinni nem lehet, mivel állítólag értelmetlen. Ugyanis a végén egy gyermek jelenik meg, aki követni kezdi a játékost és addig sebzi, míg az el nem bukja, ugyanis védekezni nem lehet benne. Megoszlanak a vélemények. Egyes vélemények szerint ez a gyermekek sértése ellen egy felhívás, azonban véleményem szerint már csak az internet sötét oldalát is tekintve, köze sincs hozzá. Mi az eredeti célja a befejezõ egységgel? Nem tudni.
Azonban, ha ez valóban így van, hogy a végén a gyerek karakter követi a játékost és sebzi, míg el nem bukja, meglátásom szerint, lehet némi igazság a gyerek sértéssel kapcsolatban. Talán a korra mutat rá, hogy a felnõtt, aki a játékos, nem érhet a gyerekhez, mivel, mint tudjuk, ma már értéknek számít, nem úgy, mint a korai történelmi korokban vélekedtek errõl (ezekrõl film is készült, hirtelen a spártaiak jutottak eszembe, hogy példát hozzak fel). De nem biztos, hogy ez lenne. Az eredeti üzenete, vagy célja a végén lehetséges, hogy ismeretlen, vagy csak szimpla idegesítés célja, hogy még sem lehet végig vinni teljesen, nos, ezért fölösleges játszani.


3. Kórházas játék: White Enamel
Ez még nekem is új. Videot errõl még csak nem is néztem. Elsõsorban is kérdõjel övezi azt, hogy ez Dark Webes játék-e! Elvileg ez egy fiktív dokumentumfilm egy mentális kórházról, melyben a sikolyok, zongorák és furcsa jelenetek egy hûvösebb utazássá válnak a játékos számára.

 

 

 

 

 

 

Miért használhatják az emberek a Dark Webet?

 


-identitás elrejtése
-népszerû azok körében, akik támogatják az online adatvédelmet (ezért is választanak olyan böngészõt), tehát szintén az adatok elrejtése miatt
-bûnözõi tevékenységet keresõ emberek köre
-kétes tartalmak elérése
-ide sorolható még: kíváncsiság
-forumok használata (pl: politika, kereskedelem...stb)
-illegális tevékenységek folytatása (,,fekete piac")

 

 

 


Csomagok és a Dark WebNos, ezek a rejtélyes csomagos rendelések léteznek, de nagyon veszélyesek. Elsõsorban is, alapjában véve bárki tudja, senkiben nem szabad megbízni, fõleg nem idegenekben. Gondolom én, ott is kell kiadni adatot, ezzel a fél, aki belemegy ebbe a "játékba", veszélyes útra evez. Saját magát is veszélybe sodorhatja. És, ahogy sokan is állítják, vagy megérkeznek, vagy nem. Ha valaki pedig arra kíváncsi, hogy vajon, mi érkezik onnan....! Az én véleményem szerint, meg kell nézni, mik keringenek az interneten a sötét oldalról, elfogadni azokat valósnak, ahogy vannak, és távol maradni ettõl, hiszen magától értetõdõ, hogy mit is várhat. Biztos, hogy nem strasszkövekkel kirakott karkötõt, vagy egy eredeti labdát, amin még focistától származó aláírás is van.

 

 


Misztikus box trend:
Jonathan Pace a Stanford Egyetem posztdoktori munkatársa elmondta a ShortList-nek, hogy: ,,minden fekete piaci tevékenység veszélyes!".
A misztikus csomagok láthatólag szinte felkeltették az emberek kíváncsiságát és "megvették" az internet sötét oldalát ebben a furcsa trendben. Néhány évvel ezelõtti bizarr jelenség utánzása révén megnõtt a YouTube nézettség is, és olyan videok kerültek fel, mely azt tartalmazták, hogy valakik bizonyos összegben ilyen csomagot vettek. Néha ez több száz font.
Nagyon sokan azonban szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ezek a videok

igazak-e, így meg is kérdõjelezik. Viszont, legalább még annyian tartják úgy, hogy az egész trend hihetetlenül veszélyes.