Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Jézus születése

Jézus születése

 

 

 

 

 

 

Glitter Photos

 

Jézus születéséről Máté és Lukács evangéliuma számol be részletesen. A beszámolók eltérnek egymástól, de abban megegyeznek, hogy Jézus földi anyától származik. János teofániaként mutatja be Urunk életének kezdetét.

Nagy Heródes halála előtt elterjedt az a hír, hogy a király meghalt. Erre Mátyás (farizeus) vezetésével lázadás tört ki és Heródes elfogatta, majd elégette a lázadókat. A következő nap holdfogyatkozás volt és Heródes röviddel utána meg is halt. 4.márc.12-én lett holdfogyatkozás és Heródes tavasszal halt meg. A keleti bölcsek Heródesnél, a halála előtt fél évvel voltak. Belehemben két éves korig ölték meg a gyermekeket, tehát Jézus 6-ban, vagy előtte született.
Az ankarai felirat szerint I.e.28-ban és 8-ban történt népszámlálás. I.u.14-ben. Jézusnál az I.u. 8-as népszámlálás jöhet szóba, mivel elhúzódhatott.
A betlehemi csillag különös állás lehetett és ritka jelenség. I.e. 7-ben a Jupiter és a Szaturnusz találkozott a Halak csillagképében. Ez azt jelentette, hogy Palesztinában megjelent a végidő uralkodója.

 

 

Glitter Photos

 

Jézus születése a gyermekkor evangéliumának központi eseménye. A császári rendelet, mely parancsolta a népszámlálást, csak Jézus születését illesztette a történelem keretébe. Lukács evangélista szerint fontos, hogy szorosra fűzze a Messiás, Dávid városa és a családja közti szálakat. A rekonstrukció szerint József és Mária betér betlehembe. Szállást akarnak keresni, de nem találnak helyet a keletiek vendégszeretete ellenére sem. Így viskóban keresnek helyet. Ottlétük alatt történt Mária szülésének napja. A ház nagyon kényelmetlen volt a gyermek számára, kit Dávid fiának neveztek.
Az eseményeket szépítgetés nélkül ábrázolja. Ilyen a bepólyázás. A jászol elnevezése az istálló képzetét adja. Kényelmetlen környezetben született és a látogatók is ugyanilyen körülményekből mentek. Épp ezért Jézus a szegények és a társadalom peremén élő emberek messiása.
A pásztrorok feltehetően egyszerű juhászok. Az ókori társadalomban ez volt a legalacsonyabb réteg. Az égi küldötteknek nem volt neve, hanem egyszerűen csak az angyalok küldöttjének nevezték.
A doxa, a Bibliában az isteni fennséget jelenti. Dicsőség övezte az angyalokat és Isten szolgáit.
Isten jelen van minden nép körében, de csak az alázatosak, kicsik, egyszerűek látják őt.
A gyermekkor elbeszélésében a legfontosabb esemény Jézus templomban lévő bemutatása. A Leviták könyve az asszonyok számára a szülés utána 40 napi tisztátalansági állapotot szabott meg, melynek idejéne nem mehettek szent cselekményekre.
Mária és József magukkal vitték Jézust, hogy eleget tegyenek a törvénynek. A messiás a szentélybe azért megy, hogy megtisztítsa azt a szégyenletes dolgokt


 

Glitter Photos