Menü

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Külön téma: A Copacabana című dalról

 

Külön téma: A Copacabana címû dalról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Copacabana címû dalt elsõként a legismertebb animációs film révén ismertem meg, mégpedig a Madagaszkár által. Valóban ,,fülbemászó" dallama volt és úgy döntöttem, meghallgatom, azonban elment a kedvem tõle, mikor szembesültem azzal, hogy egy történet van dalba ágyazva., ami nem túl szép, tekintve, hogy a dal pörgõs és táncra keltõ.A dal szövege lefordítva a következõ:

Lola volt a neve, egy showlány volt
Sárga madártollakkal a hajában és egy odáig levágott ruhával
Merengue-t és cha cha-t csinált
És mialatt megpróbált sztár lenni
Tony mindig irányult a bárba
Át a zsúfolt padlón, nyolctól négyig dolgoztak,
Fiatalok voltak és egymással
Ki kérhetne többet?

A copa-nal (co) Copacabana
A legforróbb pont Hvana-tól északra
A copa-nal (co) Copacabana
Zene és szenvedély mindig divat volt
A copa-nal szerelembe estek

Copa, Copacabana
Rico volt a neve,
Gyémántot viselt
Elkísérték a székéhez, ott látta Lola-t táncolni,
És, amikor végzett, felhívta
De Rico kicsit messzire ment
Tony keresztül hajózott a báron
És akkor ütések repültek, a székeket kettétörték
Vér és egy lövés volt ott
De ki lõtt kit?

A copa-nal (co) Copacabana
A legforróbb pont Hvana-tól északra
A copa-nal (co) Copacabana
Zene és szenvedély mindig divat volt
A copa-nal elvesztette szerelmét
(Copa, Copacabana)
(Copa, Copacabana)
(Copacabana)
mint Hvanna-ban
(Copa, banana)
Zene és szenvedély mindig divat volt

Lola volt a neve, egy showlány volt
De ez harminc évvel ezelõtt volt, amikor volt mûsoruk
Ez most egy disco, de nem Lola-nak,
Még mindig öltözött, amit régen viselt,
Kifakult madártollakkal a hajában
Ott ül kifinomultan és félvakra issza magát
Elvesztette fiatalságát és elvesztette Tony-t
És most elvesztette eszét
A copa-nal (co) Copacabana
A legforróbb pont Hvana-tól északra
A copa-nal (co) Copacabana
Zene és szenvedély mindig divat volt
A copa-nal ne ess szerelembe
ne ess szerelembe
(Copacabana)
(Copacabana)A Copacabana címû dal egy bizonyos Barry Manilow-tól származik, amit 1978-ban adott ki és Grammy-díjat nyert. Azt, hogy valóban õ kreálta a szöveget, vonaljegyzetébõl lehet tudni (neve: Even Now). Ebben leírta: ,,...kevesebb, mint 15 perc alatt megírtam a dalt." Van egyébként egy Copacabana elnevezésû éjjeli klub New York városában, ami a mai napig nagyon kedvelt. A dal keletkezése pedig itt kezdõdött. Copacabana címû ének még nem létezett akkor, amikor az 1960-as években Barry Manilow betért az akkor már létezõ New York éjjeli klubba, ahol elhatározta, megírja annak történetét.
A történet, melyet dalba foglalt a következõ: A történet fõszereplõje egy bizonyos Lola, akirõl két teória látott napvilágot.
Az elsõ szerint: Lola Rico-t le akarta lõni, azonban véletlenül kedvesét Tony-t találta el, aki meghalt. A lány az elmélet szerint tehát börtönbe került (,,elvesztette fiatalságát"), hatalmas bûntudat gyötörte (,,elvesztette eszét").
A második teória szerint: A második elképzelést maga a dal képezi, az, amirõl ott szó van. Lola és barátja Tony, akik a történet szerint nagyon boldogok. Rico miatt azonban a szerelem tragikus véget ér, mivel Tony-t megölte. Lola életben maradt és elvesztette eszét. A dal további részében arról kapunk információt, hogy mi történt 30 évvel késõbb Lola-val: õrült és elkeseredett állapotba került.


Nagyon sok elképzelés van arról, hogy mi is történhetett valójában a Copacabana klubban, ami ihletet adott a dal megírásához. Érdekes, hogy a dalszöveg tartalmaz egy történetet, s, ahogy utánanéztem, nem találtam olyat, hogy az énekes elmondta volna, mi lehetett -  akár a Copacabana-ban hallottak által is -  az események háttere. A dalszövegbe foglalt történet hitelességét erõsíti meg az 1947-ben Copacabana címet viselõ film, és, ami közös ezekben: maga Copacabana, ami New York éjjeli klubbja, valamint a Copa lista, ami sok showbiznisz embert sorol fel.
Elvileg, a szomorú esemény 1947/1948-ban történt, amikor Lola még egy fiatal nõ volt, azonban ez pontatlan, hiszen 1947-ben már film készült róla, ettõl függetlenül, a legenda létezik, tehát valóban történhetett egy szomorú eset a Copacabana klubban, ami inspirációt adott a dal szerzõjének, mellesleg a klub felé is érdeklõdést nyújtott az embereknek. A késõbbiekben film és musical is készült róla. A musical-ban (1985) maga Barry Manilow szerepel, mint feltörekvõ dalszerzõ, aki egy Lola nevû lányba beleszeret.
Minden esetre egyike azon daloknak, amik érdekességet és furcsaságot rejtenek, sok kérdést állítva maguk elé arról, hogy egyrészt miért pont ilyesmikrõl ír dalokat valaki...  Annyi bizonyos, hogy abban az idõben, mikor a dal íródott - ha eltekintünk attól, amirõl szó van benne - egy tempo és ütemekben gazdag zenének számított a disco korszak ritmusokban még nem egészen bõvelkedõ idejében egy érdekes kis történettel.